Telefon: 0537 961 15 66
Email: info@suluadateknesi.com

ADRASAN

Adrasan

Adrasan’da Gezilecek Yerler – Adrasan Hakkında Genel Bilgiler

Türkiye’nin en güzel tatil bölgelerinden biri olan Adrasan son dönemlerde dikkat çekmeye başlamıştır. Sadece deniziyle değil, tarihi ve doğasıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Adrasan’ın çevresi çam ağaçlarıyla kaplı. Durum böyle olunca ormanların güzelliği göze çarparken ayrıca Antalya’nın en çok turist çeken kasabalarından biri haline gelmiştir. Diğer adı Çavuşköy olan bu bölgenin kumsalı da meşhurdur. Koy uzunluğu 2 km olan Adrasan, Antalya merkeze 95 km uzaklıktadır. 1996 yılında belde olan Adrasan’a en yakın ilçe konumunda olan Kemer üzerinden ulaşabilirsiniz.

Tarihi özellikleriyle de dikkat çeken Adrasan yakınlarında Olympos antik kenti ile Chimera bulunuyor. Ayrıca sırtı Beydağları’na dayanan Adrasan’ın denizi sığ, zemini de kumdur. Bu yüzden su sporlarına ilgisi olan herkesin bu bölgeye gelerek çeşitli aktivitelere katıldığı biliniyor. Ayrıca tekne turları için de Antalya’nın en önemli kasabalarından biri haline gelmiştir.

Olympos
Gelidonya Feneri

Adrasan Nerede?

Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı olan Adrasan’da denizi ve maviyi bir arada yaşarken turunç bahçeleri, portakal ağaçları, yemyeşil ormanlar ve koylarda eşsiz bir vakit geçirebilirsiniz. Tatil sezonunun bir hayli uzun sürdüğü bu kasabada suyun berraklığı sayesinde 30 metreye yakın su altı görüş mesafesi bulunuyor. Uzun bir kumsalı andıran bu kasabanın hemen karşısında Musa Dağı var. Koyun ilk kısmında ise Markız tepesi bulunuyor. Adrasan’ın her iki tarafından yükselen ormanlar aslında bu bölgenin konumunu daha ilgi çekici hale getiriyor. Doğa yürüyüşü yaparken aynı zamanda tarihi güzellikleri keşfetmek isteyenler Myra, Xantos, Çıralı, Demre, Kaş ve Phaselis’i ziyaret edebilir

Kumluca’ya 4 km uzaklıkta olan Adrasan aslında Akdeniz’in gizli cenneti olarak tanımlanır. Kafa dinlemek için en iyi konuma sahip olan bu kasabanın isminin Luvi kökenli olduğu söyleniyor. Yani Ana Tanrıça Ülkesi olarak tarihte tanımlanan bu güzel kasabayı kış ayları haricinde her ay ziyaret etmeniz mümkündür.

Özet olarak Adrasan Antalya’ya 95 km, Antalya havalimanına ise 111 km uzaklıktadır. Antalya’dan 1.5 saatlik yolculukla ulaşabileceğiniz bu kasabanın dışında Kumluca ilçe merkezine de 27 km mesafededir.

Adrasan Gezilecek Yerler

Adrasan gezilecek yerler konusunda birçok alternatife sahip. Adrasan kalesi bu kasabadaki görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada. Doğayla iç içe olmayı sevenlerin tercih ettiği Adrasan kalesinde trekking de yapılabilir.

Adrasan Koyu: Adrasan koyu son zamanlarda tekne turlarıyla gündeme gelmektedir. Şehir stresinden uzak kalmayı isteyenlerin tercih ettiği bu koy Çıralı, Gelidonya Feneri ve Olympos’a komşudur. Bu yüzden önemli bir konumdadır. Ayrıca bu koy Suluada tekne turlarını da bünyesinde barındırıyor. Huzurlu, sessiz, doğayla iç içe ve sakin bir vakit geçirmek isteyenler burayı ziyaret edebilir.

Musa Dağı: Adrasan ile Olympos sınırı olan Musa Dağı’nda çok sayıda antik kalıntı var. Bu yüzden yeni yerler keşfetmek isteyenler için son derece ideal bir yer. Likya yolu güzergahında bulunan bu dağ en çok da yürüyüş sporuyla ilgilenenlerin dikkatini çekiyor. Ayrıca Adrasan koyundan bakıldığında muhteşem bir manzarayı da gözler önüne seriyor.

Adrasan Deresi: Muhteşem bir atmosfere sahip olan Adrasan deresi birbirinden güzel kuş türlerine de ev sahipliği yapıyor. Ayrıca dere kenarında çok sayıda restoran ve otel de var. Buradaki ahşap oturma teraslarında çok güzel vakit geçirebileceğiniz gibi ayaklarınızı derenin serin sularında dinlendirebilirsiniz.

Likya Yolu: Adrasan gezilecek yerler arasında olan Likya yolu Fethiye’den başlıyor ve Adrasan’dan geçiyor. Likya yolunun en önemli özelliği, ülkemizin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu olmasıdır. Şu an 535 km’ye kadar ulaşan Likya yolu üzerinde çok sayıda parkur yer alıyor. Ayrıca Likya yolunu yürümek için çok sayıda neden var. Kelebekler Vadisi, Ölüdeniz, Fethiye, Patara plajı ve İztuzu gibi yerleri de görebileceğiniz Likya yolunun tamamını yürümeniz halinde birçok antik kenti de ziyaret edebilirsiniz.

Yanartaş: Çıralı yakınlarında bulunan Yanartaş, doğal bir ateş olarak yandığı için bu ismi almıştır. Muhteşem bir manzaraya ev sahipliği yapan Yanartaş mutlaka Adrasan gezi rehberi arasında olmalıdır. Diğer adı Chimera olan bu bölge ayrıca Sonsuz Ateş olarak adlandırılmıştır. Buradaki ateş yağışlı günlerde daha da çoğaldığı için gece saatlerinde hiç görmediğiniz bir manzaraya şahit olabilirsiniz.

Gelidonya Feneri: Likya yolu üzerinde yer alan Gelidonya Feneri, denizden 227 metre yüksekliktedir. Adrasan görülecek yerler arasında olan bu fener ülkemizin en yüksek deniz feneridir. 1936 yılından beri denizcilere yol gösterdiği bilinir. 1934 yılında Fransızlar tarafından inşa edilen bu fener ne yazık ki birçok deniz kazasına şahit olmuştur.

Karaöz Korsan Koyu: Yine Likya yolu üzerinde yer alan Karaöz Korsan Koyunun adı 1521 yılında Piri Reis tarafından yazılan kitapta geçmiştir. Bu bölge hiçbir fırtınadan etkilenmezken sakin ve durgun bir koy olma özelliğini taşımaktadır. Eğer çadır tatili yapmak isterseniz bu koyu mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Ulupınar: Balık restoranlarıyla meşhur olan Ulupınar’da çok sayıda restoran bulunuyor. Üstelik restoranın altından akan ırmaklar harika bir manzarayı beraberinde getiriyor.

Karaöz Papaz Koyu: Kumluca’da bulunan Papaz koyu, bölgenin en güzel piknik alanı olarak biliniyor. Duş kabinlerinin de yer aldığı bu koyda mavi ve yeşilin birbirine olan uyumunu saatlerce seyredebilirsiniz.

Çıralı: Yanartaş ve Olympos’a komşu olan Çıralı’nın portakal bahçeleri meşhurdur. Kamp ve konaklama seçenekleri de fazla olan Çıralı ayrıca Olympos ile 3 km’lik sahili birleştirmiştir.

Suluada: Adrasan’da gidilmesi gereken yerler arasında olan Suluada, tekne turlarına ev sahipliği yapmaktadır. Beyaz kumu ve tertemiz deniziyle dikkat çeken Suluada’da ön plajlar da yer alıyor. Arka koyunda ise yemek ve yüzme molası veren tekneciler buradaki mağaraları ziyaret edebiliyor.

Olympos: Adrasan’a geldikten sonra Olympos ziyareti de mutlaka yapılmalıdır. Koyları, plajları ve doğasıyla dikkat çeken Olympos ayrıca antik kent ziyareti yapılabilecek en önemli yerlerdendir. Üstelik buradaki plajlarda Caretta Caretta kaplumbağaları da yaşamaktadır.

Musa Dağı
Suluada Adrasan

Adrasan’da Yapılacak Aktiviteler

Eğer Adrasan’a geldiyseniz öncelikle tekne turlarına katılmanızı öneriyoruz. Daha sonra;

  • Musa Dağına tırman
  • Adrasan Kalesindeki antik yapıları ziyaret et.
  • Adrasan koyunda vakit geçir.
  • Yanartaş’taki alevleri mutlaka gör.
  • Tekne turuyla Ceneviz koyu ve Suluada’yı ziyaret et.
  • Likya yolunda yürüyüş yap.
  • Adrasan Deresinde yemek ye.

Adrasan’a Nasıl Gidilir?

Havayoluyla Adrasan’a gitmek isteyenler öncelikle Antalya havalimanına inmelidir. Adrasan’a 111 km uzaklıkta olan Antalya Havalimanına indikten sonra doğrudan toplu ulaşım aracı bulunmadığı için özel transfer hizmetini veya araç kiralama gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Özel araçla Adrasan’a gitmek isteyenler için;

  • İstanbul – Adrasan arası mesafe 775 km’dir. Özel araçla 9 saatte bu kasabaya ulaşabilirsiniz.
  • Ankara – Adrasan arası 570 km’dir. Ortalama 7.5 saatte Adrasan’a özel aracınızla ulaşabilirsiniz.
  • İzmir – Adrasan arası 511 km’dir Ortalama 7 saatte Adrasan’a gelebilirsiniz.
Yerli ve yabancı turistlerin her yıl ziyaret ettiği Adrasan sahilinin doğası henüz bozulmamıştır. Bu nedenle tarihi dokuları yerinde görürken ayrıca yemyeşil ormanlarda dilediğiniz kadar yürüyüş yapabilir, denize girebilir ve elbette masmavi sularda tekne turuna katılabilirsiniz.